Příprava na We Run Prague 2013

   Ve chvíli kdy píšu tento článek zbývá do We Run Prague 2013 už jen 27 dní. V sobotu jsem proto zaměřil svou tréninkovou přípravu právě na tento závod, který je mezi těmi běžeckými moje srdcovka. Protože minulý rok v září, to byl první běžecký závod, který jsem dokončil. No, a za ten rok běhání změnilo můj život více než důkladně. Kdyby tehdy můj život měl nějaké základy, běhání by je předělalo tzv. od základů. :D Proto se těším až se 31.8. můj první bežecký rok symbolicky uzavře. A jsem i velmi zvědavý kolik toho ještě do We Run Prague naběhám a kolik do konce roku. Runkeeper aktuálně ukazuje 860 km od prvního vyběhnutí a 760 km za tento kalendářní rok. 1000 km se tak blíží a pokud se nic nepokazí, pak tento milník padne ještě letos.

  Na loňský We Run Prague jsem trénoval běháním kopců a nic jiného. Měl jsem minimum zkušeností a nic jsem nevěděl o strečinku před ani po běhání, tréninkových plánech, výživě, dokonce ani o technice běhu. Proto můj trénink tehdy sestával jen z běhání 2,2 km dlouhého okruhu. Dneska bych slovo dlouhý v tomto kontextu už nepoužil. :D První kilometr do kopce na Bertramku, nahoře pak krátká rovina kolem hřiště Mrázovka a potom zase dolů ke stadionu Na Nikolajce a ještě jeden kousek do kopce a potom dolů, zpátky k parku. Na prvním km převýšení cca 95 metrů. První pokusy byly velmi udýchané a končil jsem se s jazykem na botách, ale po We Runu 2012 jsem ten první km běhal v tempu kolem 5ti minut na kilak. Asi i díky tomu jsem dal svůj první We Run Prague pod jednu hodinu a přitom jsem trénoval necelé 4 týdny. Letos jsem si vybral podobný tréninkový plán, ale ten kopeček je o kousek vyšší.

   V srpnu chci co nejčastěji zdolávat Petřín. Začínám od domu odkud se rozklusávám do Kinského zahrad, kde se u hlavní brány pod velkým stromem protahuji. Pak už začíná výběh nahoru kolem kočárovny k musaionu a nad jezírkem dál, až doběhnu ke schodům, kde se po několika odbočeních dostávám k prudšímu srázu.(No, je to skoro stěna, ale co běžec neudělá pro lepší čas), kde je jen vyšlapaná cesta a po té to beru přímo svahem kolmo vzhůru. Nad ním do leva po asfaltu a už jsem venku z parku a k hvězdárně je to jen kousek. Na rovince, ale neubírám na tempu a pokračuji dál, rovně ulicí k Břevnovskému klášteru, kde to otáčím a kolem restaurace Peklo zase do "pěkného" kopečku, přes Petřínské sady rovně k rozhledně až dorazím k zídce, kde to stáčím z kopce dolů po úzké a prudké cestě. Ve večerních hodinách tady bez čelovky raději neběhejte. Terén je velmi zrádný. Dole u cesty otáčím do prava k poslednímu výběhu nahoru přímo k rozhledně, kde už si vždycky říkám, že ten Petřín byl, ale totálně stupidní nápad. :D Za hvězdárnou mě to, ale přejde, protože už jsem docela vydýchaný a čeká mě jen cesta dolů.

   Celou tu změt chodníčků v Kinského zahradě, kterou ani Google Maps nemájí správně zakreslenou, běhám podle pravidla na křižovatce odboč v levo a na další zase v pravo. Taky pěkná blbost. :D Někdy se to zamotá až moc a vracím se zpátky do kopce. Následují tedy opět nadávky a kritika architekta zahrad a jeho řešení. :)  Několik míst s výhledy na Prahu, míjím se zvýšenou pozorností, protože se u nich dá hodit krásná maska! Ješte se mi to teda nepovedlo, ale jednou jsem to vybral jen tak tak. Když se dostanu dolů, tak už jen výklusovým tempem běžím k domovu, cca 1km, a následuje protáhnutí a sprcha. Zejména v těchto horkých dnech ze mně po doběhu leje jako z konve a nebýt slaný, mohl bych brigádničit při zalívání zahrádek v nedaleké kolonii. :D

   Podtrženo, sečteno je to přes 9,1 km s převýšením 174 metrů. Ne vždy, to běžím úplně stejnou trasou. Snažím se střídat menší náročnost s větší, aby tělo lépe regenerovalo. Pondělí a pátek je vždy odpočinkový den bez vyjímek. Pokud není v úterý Nike trénink, tak zase Petřín, středu jen výklus 6-8km, záleží na míře únavy. Čtvrtek zase Petřín, na Chodov to mám daleko. Pátek volno a sobota, neděle je v rytmu Petřínu. Sobota menši okruh a neděle ten těžší. Ale, 14 dnů mě trápilo rameno a problémy se zády. Proto jsem volil odpočinek běhání jsem  moc nedal. Týden před We Run Prague 2013 se hodlám jen válet na gauči a pořádně  zavodňovat. Těším se na sobotu 31.8. až spolu s dalšíma. Kolik, že nás to bude? 10 000 běžců? Proběhnu Prahou.

   Loni jsem běžel We Run za 57:07 a hned jak jsem byl v cíli zrodil se v mé hlavě nápad, zaběhnout příští rok pod 45:00. V tréninku se mi ten už čas podařilo pokořit a doufám, že vše klapne a splním si svůj cíl z loňského roku. Držte mi palce ať vydrží zdraví a sejdeme se na startu. ;)

   Jo, a kdyby se chtěl někdo přidat, napište. Běhání je větší sranda, když se dějě ve skupině a může se sdílet. :) Nebo máte jiný plán přípravy?

Komentáře