AI restart - Projektové řízení pod palbou AI

 AI restart - Projektové řízení pod palbou AI Q&A


Vždycky mě mrzí, že na na konferencích nestihnu odpovědět na všechny otázky z publika, sli.do atd. Anebo, že není dost času odpovědi rozvést do hloubky. Tentokrát jsem se pojistil a nechal jsem si je ofotit. Za screenshoty děkuji Veronice. ;) Odpovědi níže a děkuji týmu Taste.cz za skvělou organizaci konference a možnost vystoupit a prezentovat. Profesionalita s jakou restarty pořádají je opravdu ohromující a stojí za to některý z restartů navštívit. Kdyby někoho zajímala má prezentace, najdete ji na Airestart.cz spolu s prezentacemi ostatních řečníků, anebo odkaz přímo na prezku. 

Otázka: Zažili jste u klientů nějaký fail při implementaci?
Odpověď: Na konferenci jsem říkal, že má kariér a je série failů. Ale to je jen první krok. Když jsem byl ještě aktivní člen GUGu, měli kulturu failení v naší DNA. Říkali jsme, že není fail, ale F.A.I.L. First Attempt In Line. Je v pořádku failit, když se z failu poučíme a už ho neopakujeme. Failit a nepoučit se v pořádku není. V nějaké knize nebo článku jsem četl, že rozdíl mezi úspěšnými a neúspěšnými podnikateli je ten, že úspěšní se nebojí failit, ale už ten fail nikdy neopakují. Ta druhá skupina se buď bojí anebo se nedokáže poučit a fail opakuje.

Otázka: Jak byste postupoval jako firma/freelancer, která nemá k dispozici j.i.r.a.v.i.s? Dáte nám konkrétní rady/tooly, jak zjednodušit projektové řízení?
Odpověď: Přijďte na akci, kterou pořádám pod IPMA ČR AI v projektovém řízení. Tam se budeme více do hloubky věnovat tématu integrací. A J.I.R.A.V.I.S. není náš produkt. Je to kombinace dostupných nástrojů, které jsme integrovali s cílem snížit rutinní úkoly a mít volnější ruce na práci s lidmi, klienty, produkty. Pokud má nástroj, který používáte ve firmě nebo jako freelancer API, lze ho automatizovat i bez znalosti programování s využitím jakékoli No-Code, Low-Code platformy.

Otázka: Učíš projekťáky používat AI? Patří to mezi základní dovednosti?
Odpověď: Teď už je to samozřejmost, v jakékoli profesi a proto i já učím AI, ale hodně se zaměřuji na základy. Tedy popis toho co neuronová síť a jak funguje. Aby i chápali proč a kdy jim ChatGPT neříká pravdu a proč.

Otázka: Způsobila vám Al nějakou kolizi při řízení projektu termínech, kapacitách apod. Jak jste to resili?
Odpověď: Zatím ne, je to pro nás stále ještě projekt, který není 100% hotový. Ale nevylučuji, že se to stane. Postup by byl stejný jako, kdyby chybu udělal člověk. Zjistit co zfaililo, proč a poučit se z toho.

Otázka: Jak reagují klienti, když s nimi komunikuje Al místo zaměstnance?
Odpověď: Oni to vlastně neví a ta komunikace je stále kontrolována projekťákem. Případně i editována a není to celá komunikace. Jen ta rutinní část je teď automatizovaná. Do budoucna se k tomu chceme přiznat a využívat snad nějakého AI Avatara, který bude s klientem rutinní věci řešit. V tomto směru nyní ani s nijakým výhledem nepředpokládáme 100% nahrazení práce projekťáka.

Otázka: Jak to děláte, že jste tak dobrý lektor? Vaše přednáška vypadala SKVĚLE!
Odpověď: Děkuji, je hezké slyšet pochvalu. Přiznávám, že v poslední době nejsem se svými prezentacemi spokojený a snažím se více připravovat, než tomu bylo v minulosti. To jsem si přednášku chystal 30 minut a většinou jsem jen vložil screeny a obrázky, potom jsem dlouho mluvil. Pravda je, že veřejně vystupuji před větším publikem od svých 16 let a asi se projevuje i doba. A potom mám za skvělého kamaráda Ondru Staňka, který je dle mého názoru nejlepší lektor prezentačních dovedností v ČR a on mi ukázal, že můžu být lepší a pracovat na tom. Takže ho dost často žádám o radu, ukazuji mu slide anebo posílám videa z veřejných přednášek a prosím o feedback. ;) 

Otázka: dokaze to premyslet i v kontextu vic projektu najednou? aby se nekrizily deadliny atd?
Odpověď: Teď ještě ne, ale je to cíl kam se chceme dostat. Pokud to bude mít rozumné ROI, budeme se o to snažit i u projektů s velkou komplexitou. U těch s nízkou jsem už teď přesvědčen, že to nebude problém.

Díky za vaše dotazy a těším se na další restarty anebo i konference a meetupy. Třeba i AI v projektovém řízení 5.3. který téma z mé přednášky na AI Restartu více rozvíjí a budou tam i větší experti.

Komentáře