Ministerský předseda Estonska, Jüri Ratas napsal otevřený dopis Evropanům

Otevřený dopis Evropanům

Vážení Evropané! Dnes se mí kolegové a já setkáváme v Tallinu, abychom diskutovali o budoucnosti digitální Evropy. Domníváme se, že je to naléhavé - svět kolem nás se rychle mění a my musíme reagovat.

Musíme však lépe vysvětlit, proč jsou digitální otázky stejně důležité jako otázky ekonomiky, migrace nebo změn klimatu. Proto jsem si rozhodl, že vám dám pět důvodů, proč musíme jednat společně (ačkoli existuje mnoho dalších).
  1. Pro naše děti. Až 65 % pracovních míst, které budou naše děti vykonávat, ještě neexistuje. Jako rodič, to považuji za mrzuté. Být jednoduše digitálně přirozený není to jak vybavujeme mladé lidi - naše školy potřebují dát dětem správné dovednosti, aby si udržely zajímavé zaměstnání a vedly naplněné životy. Děti se musí naučit programovat a podnikat, stejně jako rozlišovat falešné zprávy od skutečné pravdy a trolly od lidí.
  2. Pro naši kvalitu života. Technologie dokáže udělat náš život mnohem pohodlnější. Už teď je mnohem jednodušší cestovat nebo zůstat v kontaktu s vaší rodinou nebo dokonce jen objednávat jídlo. Vlády v celé EU toto musí následovat a poskytovat své služby snadno online dostupné. Mohu vám z vlastní zkušenosti říci, že jakmile zašlete své daňové přiznání během tři minuty na zastávce tramvaje, nikdy se nebudete chtít vrátit k papírové formě a dopravní zácpě na cestě do daňového úřadu.
  3. Pro naši bezpečnost. Život v kyberprostoru - stejně jako život obecně - má rizika. A stejně jako v reálném životě není řešením zůstat doma v posteli, ale být chytrý, přijmout opatření a ujistit se, že existuje systém, který nás ochrání. Kyberporstor může být účinně zabezpečen, ale to znamená, že každý - lidé, společnosti, vlády a mezinárodní společenství - musí toto mít za prioritu.
  4. Pro naše blaho. Pět ze šesti nejvýznamnějších společností na světě jsou IT společnostmi - pravděpodobné jste použili jednu z nich, když jste vyhledávali informace a možná jste si koupili zboží od jiné z nich. Žádná z nich však není evropská. Velká část budoucího hospodářského růstu a pracovních míst bude vytvořena v digitálním sektoru nebo pomocí digitálních řešení. Pokud chceme, aby naše hospodářství - a tedy i my - fungovalo dobře, musíme být toho součástí.
  5. Za skvělou věc. Nevím jak vy, ale já myslím, že autonomní auta a virtuální realita jsou úžasné. Jistě, digitální transformace je vážná věc, ale někdy je také dobré myslet na zábavu. Být schopen těšit se z věcí, zkoumat je, hrát si s nimi a vytvářet je jsou základní součásti lidské existence. Technologie nám umožní dělat to novým a jiným způsobem: koneckonců psaní, malování, fotografování a filmování jsou také technologie.

Pokud čtete tento dopis, jste již součástí digitální transformace. Co myslíte? Co považujete za důležité právě nyní, když volíme mezi přijímáním nového a zachováním všeho toho, čeho si na Evropě vážíme? Jak vypadá Vaše digitální Evropa?

Twítněte váš názor @ratasjuri.
Digitálně váš,
Jüri Ratas
 Předseda vlády Estonska Estonské předsednictví Rady Evropské unie

Můj doslov k dopisu: Nevšiml jsem si, že by na dopis ministerského předsedy Estonska výrazně reagovala domácí média nebo politici a proto jsem dopis přeložil. Protože má angličtina, není perfektní, pro jistotu přikládám zdroj. Je smutné, že budoucnost světa se odehrává mimo Evropu a cokoli se děje v tomto směru v Evropě se odehrává mimo hranice ČR. V hodnocení DESI je ČR 22. z 28 států EU a Bohuslav Sobotka si to na na summitu EU v estonském Tallinnu, kde všichni státníci řešili návrhy na zavedení jednotného digitálního trhu EU a zlepšení kybernetické bezpečnosti ve všech členských státech, aspoň dle HN pochvaluje. Podle mě není zase tolik co chválit. Přílišná koncentrace na vlastní prospěch(kauzy dotací a tunelů), řešení toho co twítnul nějaký pejsáček a řešení excesů starého pána, který nenabízí vizi ani v nejmenším. Absence politiků a podnikatelů s vizí způsobila, že nám ujel vlak a teď bude pekelně těžké i udržet krok, nemluvě o tom jak bude těžké dohnat ty co jsou před námi. Téměř všechny. Budoucnost bude taková jakou si ji uděláme. Jen nevím proč jsme se “rozhodli” ji udělat na druhé koleji a digitálním a myšlenkovém pravěku.
Digitálně váš,

Komentáře