Shrnutí 2019


Většina reportů za předchozí rok co jsem ve svých kruzích zaznamenal byla nadšená, oplývala superlativy, sebechválou, stoupajícími grafy a výnosy. Tento bude opačný.

V roce 2019 jsem zavřel, ukončil, smazal 3 vlastní projekty, které dlouhodobě skomíraly. Sice generovaly zisk a protože jsem se o ně vůbec nestaral, dlouho jsem je nechával skomírat. Ale jinak nic moc, ani zisk, ani sláva. Nejhorší na těchto "bibzách" je, že berou pozornost a energii, které vůbec není málo. A ano, není lehké dát ránu z milosti vlastnímu projektu, ale jsou situace kdy je to nutné. Analogie pro lidi z IT, je to jako když máte stovku appek běžících na pozadí a každá si bere kousek, ale dohromady je to ranec z výkonu. Tudíž, šlus, konec, ende dále už to nende.

Ukončil jsem několik spoluprací s letitými i novými partnery. Proč? V podstatě to samé co s vlastními projekty a k tomu, že v partnerské spolupráci zůstal jen jeden co měl snahu ji posouvat dál a rozvíjet. A to nikdy není moc dobře. A když to ani nic moc negeneruje, bere čas i energii opět platí to co výše. Tečka .... Osobně mě nejvíce štve, že jsem uháněl partnery, aby dodali co je třeba k posunutí projektu. Což občas způsobí i to, že následně já něco nedodám včas, protože den má 24 hodin a má fyzická schránka své limity rovněž. To druhé mě štve mnohem více, protože z toho zase něco super být mohlo. To první sere pes. Mám pravidlo 3x a dost. Myslím, že nemusím vysvětlovat o co jde. ;)

Vtipné je, že u reportů některých "expartnerů" jsem zaznamenal právě ty superlativy, chválu na spolupráci, rozjetí nových projektů a rostoucích grafy. 😂 No, prostě nevěřím statistice, kterou jsem si nepadělal sám. 😂

Samostatnou kapitolou je, přebírání projektů po konkurenci. Výstižnější by bylo napsat hašení "průserů". A není po vždy nějakých čučkařích. Občas velká, známá jména nebo firmy. Skvělé PR a z jejich webů a sítí jsem . měl dojem, že se daří. Ale jakmile nakouknete pod pokličku. Hnus a špína velebnosti. Asi by nám všem slušelo více skromnosti a upřimnost v komunikaci. Směrem ven i dovnitř. Ano šťouralové, začal jsem sám u sebe tímto reportem! 2019 končím mínusem, ale zase s velkým poučením protože FAIL je vlastně jen First Attempt In Line.

A aby to nekončilo negativně rozhodně musím napsat, že se mi ulevilo, když jsem si vyčistil stůl. Ulevilo se mi hlavně vnitřně, mentálně a mám kapacitu se věnovat tomu na co jsem předtím neměl čas ani kapacity. Taky jsem vzal nějaké ty úspory a začal spekulovat na akciových trzích. Nerad tomu říkám investovat, neb pojem investor vnímám ve vyšším řádu než točím nyní já. Nevložil jsem mnoho, ale rok končím u této aktivity v plusu a musím přiznat, že je fajn, když každou korunu nemusím vydělat směnou za hodinu práce, ale hodnotí se prací jiných. Děkuji těmto bezejmenným. Rozhodně mám v plánu se dál trhům věnovat a taky se mi daří postupně dodělávat svůj první produkt, jehož MVP bych chtěl letos vykopnout. A taky jsem potkal dost super lidí, přátel a celkově to bylo fajn.

No a to je vše. Jsem rád pokud jste vydrželi až sem a pokud mou sebereflexi vidíte stejně pozitivně jako já. A díky, že jste mě vydrželi sledovat v roce 2019 a vydržíte to snad i v roce 2020.

Komentáře