Trénink s Wesley Korirem

   Zase jsem viděl na facebooku výzvu a zase kliknul. Tentokrát se jednalo o trénink s Wesley Korirem, keňským vytrvalcem a mimo jiné vítězem Boston Maraton. Na facebook stránce Running Mall se v sobotu v noci objevila výzva. A prvních 20, přihlášených dostalo možnost se proběhnout s Wesleym. No a já byl mezi těmi 20 prvními, kteří to stihli.

   Ve středu 28.8., kdy trénink měl proběhnout jsem měl celodenní školení a po jeho skončení jsem se zdržel dostěhováním lednice, kterou nevhodně dovezla zásilková služba. Trénink začínal v 18:30 s doporučením  přijít o 30 minut dříve, jsem vyrážel kousek před 18:00 z bytu na Smíchově, ve velmi svižném tempu na Anděl, kde jsem chytil tramvaj. Posledních 100 metrů byl sprint, ale stihl jsem to. Pak ještě klus k Running Mall na roh Milady Horákové a Františka Křížka. Zastávka Kamenická a ne Letenské Náměští, ale dorazil jsem a hned se mně ujala slečna z obsluhy, ověřila si mé jméno a dostal jsem klíček od skříňky a ručník. Nevěděl jsem, že je trénink spojený i s vyzkoušením centra samotného. Plus organizátorům. Uložil jsem si tedy věci a po skončení úvodního slova jsme šli na prohlídku. Začali jsme v sálu Dany a Emila Zátopkových, který je možné si ke konání běžeckých besídek a akcí pronajmout. Sál je kompletně vybaven audio technikou Vším co k podobné akci potřebujete. Zde budou probíhat tiskovky před závody mimo jiné. V objektu je i značková prodejna Adidas, kde pracují běžci, takže vám určitě nebudou prodávat boty, jen protože jsou hezké, jak jsme byli ujištěni, ale budou vám radit odborníci, kteří tomu opravdu rozumí, protože sami běhají. Jak jinak. Dělej co miluješ. :) Toto, ale bude muset vyzkoušet někdo z vás. Nic proti, ale nejsem fanda značky Adidas a nevím proč. V částečném podzemí pod Water Barem, ano opravdu nemají nic alkoholického, je Sport Lounge, kde jsou běžecké a posilovací stroje. Z důvodu přípravy Expa na O2 Grand Prix Praha, jsme se tam, ale nemohli podívat. Pánská šatna, dámskou jsem pochopitelně prozkoumat nemohl, má cca 20 skříněk a jsou v ní 2 sprchy. Dle mně hyper-moderní, protože jsem chvíli četl návod k obsluze, ale jsou fajn.

   A po focení jsme už vyběhli do Stromovky, poté co jsme překonali kousek od Running Mallu přes jednu světelnou křižovatku do Stromovky kde, jsme si dali u planetária strečink. Všichni byli zvědaví jestli se Wesley, protahuje nějak jinak než my. A ono ne. Zde tedy tajemství Keňanů nebude. A poté už jsme klusali kolem stromovky. Vše probíhalo v přátelské atmosféře a kdokoliv se mohl Wesleyho zeptat na cokoliv z běhání atak. Což jsme taky dělali. Wesley ochotně odpovídal a i sám se ptal nás na otázky typu kolik má kdo maratonů za sebou, jak dlouho běháme apod. Prostě běžecký pokec.

Měl jsem několik otázek i já. Celkem asi 3 a to:
  1. Kdy začíná před závodem strečink a zahřívání? Cca hodinu, nejdřív 20 minut výklus na zahřátí pak protažení na 25 minut a potom rychlejší klus a na start.
  2. Od kdy běhá? Od mala, protože každý den chodili a běhali 10km do školy a zpět, ale pořádně začal  až na univerzitě v 18 letech a profesionál je 5 let.
  3. A jestli běhá kopečky a jak? Samozřejmě, ale s větším převýšením. Bodejť by ne. Keňa je náhorní plošina. V jakém složení už jsem, ale zapomněl.
   Tu třetí jsem pokládal až při závěrečném stoupání při návratu. Před ním jsme se ještě protáhli, a vidíte vlastně 4.otázky. Poslední byla kolik času věnuje strečinku po doběhnutí? Wesley mi s úsměvem odpověděl, že po doběhnutí se neprotahuje. Všichni jsme se shodli, že to bude tím, že má na krku medaili, odpovídá novinářům a pózuje fotografům. Samozřejmě má, ale velký hlad když doběhne a to máme opět stejné. Pak jsme se už rozloučili poděkovali za trénink a šli do šaten.

   A to je na Running Mall to nejlepší. Dát si po tréninku teplou sprchu, převléci se do suchého a klidně si něco nealko objednat na baru. V šatně jsem zjistil, že se mi vybila baterie v mobilu a mám zaznamenám pouze první km tréninku, ale co s tím už. Co mi, ale nikdo nevezme je, krásný zážitek a to, možnost 10 km sledovat vynikajícího keňského vytrvalce pod lupou. Po celou dobu jsem si všímal detailů a snažil se Wesleyho techniku napodobit, abych zjistil tajemství Keňanů. No nevím, ono to bude i tím, že běhá už od mala do školy a ze školy. Na nás se už asi podepisuje ten evropský styl života. Tempo běhu nebylo ani v nejrychlejší části nijak závratné, ale Wesley se moc nezahřál, protože na čele neměl ani kapku potu a to ani po doběhnutí. :) Do závěrečného kopečku od výstaviště trochu zrychlil a pár lidí zůstalo pozadu, ale stoupání mu očividně nedělalo potíže. Myslím, že byl tak na 60% své tepovky. Do kopce jsem s ním držel tempo, ale je otázkou jak dlouho by tak bylo než by si mě vychutnal, kdyby šlo o opravdový závod? :D Až při závěrečném výklusu mi došlo, že jsem chtěl před sobotním We Run Prague 2013, od Nike tréninku v úterý odpočívat, ale těch středečních 10km stálo za to. Protože kdy máte možnost si zaběhat s Keňanem a ne tak ledajakým? :) Trochu z atmosféry můžete nasát z alba na facebooku.

  Running Mall se mi líbí. Je hned u zastávky tramvaje a kousek od Letné a Stromovky. Cca 600 metrů do každé z těch dvou lokalit. Sprchy po tréninku jsou fajn a možnost převléci se do čistého taky. Pokud máte nějaký běžecký klub, jako třeba Helena Račická svůj dámský běžecký klub, Jdu běhat. Nebo Petr "Nejsme příbuzní" Slavík kurz Uteč kilům co máš navíc, na komunitním vzdělávacím portálu Naučmese. Pak a nejen pak je tohle a místo pro vás ráj. Ať už s partou nebo sám, tady máte prostě běžecký barák, kde je vše děláno jen a jen pro běžce. Dovedu si představit jak se do Running Mall stavuji přes den, kdy mám pauzu mezi jednáními. Zaběhám si, dám sprchu, převlíknu se do čistého a s jasnou hlavou, pln endorfinu půjdu zase pracovat. Jediné co mi kazí maximální spokojenost, je výpis akcí centra do PDF. Nejde importovat do Google kalendáře, iCal, ani Outlooku. Takže každou akci, která mně zajímá musím sledovat a kopírovat manuálně. Ale to kluci a holky z Running Mall jistě brzo napraví. Malá inspirace jak bych si to představoval je na kalendáři akcí ICA Akcelerátoru. I tak jsem však nadmíru spokojený, protože podobný běžecký dům nemá ve střední a možná i celé Evropě zatím nikdo. Proto jsem rád, že jej mám za rohem a můžu se v něm potkávat s přáteli a potkávat nové, kteří čirou náhodou taky běhají.

Komentáře