Pravidlo dvou minut, Problém někoho jiného, Budu pryč osm měsíců a naučím vás chytat ryby


Pravidlo dvou minut z Getting Things Done znáte asi všichni, kteří jste knihu četli nebo absolvovali nějaké to školení time managementu. Asi je v pořádku, ale problém nastane, když někdo jiný, který zrovna potřebuje něco vyřešit, přehodí své dvě minuty na vás. Prostě a jednoduše, místo, aby se zamyslel jak ten problém vyřešit, napíše vám, jestli to můžete udělat. V tu chvíli pravidlo dvou minut neplatí! A stává se z nich PNJ tj. problém někoho jiného. Což je asi víc varovná metrika než pravidlo, ale není to o tom, že nemáte pomáhat. Problém je v četnosti a určitě mi potvrdíte, že jste nejen v práci, ale i osobním životě zažili dny, kdy na vás pravidlo dvou minut přehodila snad polovina planety. Kolegové v práci, nadřízení, podřízení, partner, rodina, prostě polovina planety!!!
A když po vás chce něco polovina planety, je to krize, a v krizi platí jedno pravidlo. Nejdřív pomoci sám sobě a potom teprve ostatním. Což je přesně ten případ, když během letu vypadnou ze stropu dýchací masky a nejdříve masku nasazujete sobě, potom svému dítěti a potom až partnerovi a následně někomu přes uličku. Ne obráceně! Jasné? Vím, že ne, ale projdeme si to celé ještě jednou.

Jasně, v běžném pracovním životě nejde život, i když se tak minimálně všichni tváří a chovají. Ale to, že je někde o jeden pixel posunutý obrázek na webu, nebo to, že nemůžete najít soubor na sdíleném disku, který je pořád ve stejné složce a chtěli ať jej najdu už 3x není věc, kterou bych nutně musel vyřešit za vás. V tuto chvíli jde o to, že jakékoli malé vyrušení způsobí to, že se nemůžu věnovat své práci a dodat to co potřebuji dodat, abych dostal zaplaceno. Prostě a jednoduše nedostanu zaplaceno za to, že udělám vaši práci. Nebo aspoň ne v tomto případě. Proto odpovídám zasláním textu z knihy svoboda v práci.

"Budu pryč osm měsíců. … Pokud budete mít pocit, že je absolutně nezbytné mě kontaktovat, abych vám pomohl vyřešit váš problém, tak si jděte na chvíli lehnout. Až vás ten pocit přejde, tak se seberte, problém vyřešte a napište mi e-mail, jak jste to udělali." Bob Davids z knihy Svoboda v Práci, Brian Carney Isaac Getz

Možná se někomu zdá, že jsem arogantní. Ano jsem, no a co. To vy jste mne stvořili. :D Ale jistá dávka arogance mi dovoluje si udržet zdravý rozum v mé práci i životě. Ale hlavně v 99% se žádosti opakují a když se opakují je nejvyšší čas na aplikaci pravidla 3x a dost. Pomoci jednou a ukázat, co a jak je fajn, po druhé ok, ale s upozorněním, po třetí upozornění, ale že příště už to musí zvládnout sám, protože jste mu už dali dost času ... A dále už postupujete tak, že naučíte okolí ryby chytat, místo toho, abyste ryby dodávali. Obzvlášť, když vám to brání dodávat vaše ryby. ;)

A kdybyste chtěli můžete mi napsat jak jste problém vyřešili. ;) 


Komentáře